DSM I52 - Slidkniv Mista-smeden

I52.JPG

Samling

Nyckelord

Titel

DSM I52 - Slidkniv Mista-smeden

Beskrivning

Täljkniv med smidesmärke av Mista-Smeden i Lilla Klevens Smedja.
Karl Herman Johansson kom från gården Misten i Södra Fågelås. Han var född 1855 och dog 1920. År 1894 flyttade han till Lilla Kleven och blev smed i smedjan där. Han drev verksamheten fram till 1917 då han flyttade till Björkelund i Stora Gälleberg. Han var en teknisk begåvning som även tillverkade tramporglar, dragspel. I Gälleberg uppförde han ett vindkraftverk.
Mista-Smeden var speciellt känd för sina fina knivar och lieblad. Mista-liarna var uppskattade för att de behöll sin skärpa och vara lätta att hantera.
Karl Herman Johansson hade även byggt en egen ånghammare med ett vridet understäd som underlättade tillverkningen av liar. Denna ånghammare togs om hand av Josef Apelqvist på 1930-talet. Han monterade isär den och lämnade den sedan till Carl Asker som hade stora föremålssamlingar från Tidaholmsbygden. Askers samlingar lade grunden till Tidaholms museum. Museet kunde på 1990-talet, med hjälp av smeden Bengt Hammarroth, montera ihop ånghammaren och denna fanns länge att se i museets lokaler.
Idag har Mista-smedens ånghammare hamnat i ladugården på Kavlås egendom där Tidaholms museum tillfälligt magasinerar delar av sina stora samlingar.

Museikod

DSM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

I52

Förvärvsomständighet

Håkan Gustavsson i Sparvahemmet

Inskrivet av

Anna Dagman

Inskrivet datum

2020-02-26

Material 1

Metall

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Källhänvisning

“DSM I52 - Slidkniv Mista-smeden,” Daretorpsbygdens intresseförening, hämtad 21 juni 2021, https://dbi.kulturhotell.se/items/show/238.