DSM H29 - Tandemcykel

H29 (1).JPG
H29 (2).JPG
H29 (3).JPG
H29 (4).JPG

Samling

Nyckelord

Titel

DSM H29 - Tandemcykel

Beskrivning

Cykeln var det vanligaste fordonet för att ta sig ut i skogen för att plocka bär. Oftast satt det fast en sockerlåda på pakethållaren och denna förväntades bli fylld med lingon på några eftermiddagstimmar.
Denna tandemcykeln kommer från de tre skräddarbröderna Pettersson i Törestorp. De hade en vanlig cykel tillsammans. Bröderna var flitigt anlitade som kyrkosångare och på söndagarna brukade de besöka olika kyrkor i bygden, båda nära och fjärran. De hade då ett system så att var och en av dem fick använda cykeln lika mycket på vägen dit och hem. De startade hemifrån samtidigt, en på cykel och de två andra till fots. Efter några kilometer lade den cyklande brodern fordonet i diket och fortsatte vägen till fots. En av de båda vandrande bröderna tog sedan cykeln nästa bit av vägen och så fortsatte de sedan att turas om. Deras äldre bror Fritz vistades långa tider i Amerika och fick brevledes reda på brödernas transportsätt. Han skickade hem denna tandemcykel i delar före 1920. Sedan kunde alla tre bröderna cykla hela vägen till sina sångaruppdrag. Modellen heter Cleveland nr 34.

Museikod

DSM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

H29

Förvärvsomständighet

Inlånad av Sören Ingemarsson Rosenlund

Inskrivet av

Anna Dagman

Inskrivet datum

2020-02-26

Material 1

Metall

Källhänvisning

“DSM H29 - Tandemcykel,” Daretorpsbygdens intresseförening, hämtad 25 juli 2021, https://dbi.kulturhotell.se/items/show/262.