DSM I73 - Jaktväska

I73.JPG

Titel

DSM I73 - Jaktväska

Beskrivning

Denna typ av jaktväska blev vanlig inom de lite förmögnare familjerna redan på 1700-talet. Väskor av detta slag tillverkades i Sverige under 1700- som 1800-talen, troligen i Västsverige. I samlingarna hos de museer som är ansluta till Digitaltmuseum förekommer cirka 15 stycken väskor av denna typ i lite olika utföranden.
Väskans framsida är prydd av klövarna från ett rådjur och den är sydd av flera sorters skinn. Framtill finns också ett nät för småvilt gjort i makramé- eller nätbindningsteknik. De ringar i mässing som hänger i läderband runt väskan är till för att man där ska fästa snarade fåglar i fötterna. Inuti väskan finns fack för patroner, kruthorn och liknande utrustning.
Väskan har tillhört Ingvar Fridhs farfar Gustav Valdemar Fridh, 1873-1963. Han bodde på gården Knipan i Härja. Gustav hade vistats i Amerika under sju år och jobbat vid järnvägen i Chicago, varför man i familjen tror att väskan kan ha amerikanskt ursprung.

Museikod

DSM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

I73

Förvärvsomständighet

Skänkt av Ingvar Fridh Stora Gälleberg/ Stora Blåhult

Inskrivet av

Anna Dagman

Inskrivet datum

2020-08-10

Källhänvisning

“DSM I73 - Jaktväska,” Daretorpsbygdens intresseförening, hämtad 6 maj 2021, https://dbi.kulturhotell.se/items/show/557.