DSM N73 - Skänkskåp

N73.JPG

Titel

DSM N73 - Skänkskåp

Beskrivning

Skänkskåpet är byggd av finsnickare Anders Gustav Johansson Blomqvist, 1825-1911 ,som var möbelsnickare i Svalefjäll, Härja. Skåpet är signerat på baklämmen i en av lådorna.
Originalbeslagen har förkommit genom åren varför skåpet försetts med nya beslag i äldre stil.
Hur många skåp av detta slag som Anders Blomqvist, och senare hans söner, tillverkat är okänt men det bör ha varit ett större antal. Då och då kan man se dessa skänkskåp på auktioner eller i gamla hem. Flera av Anders Gustavs söner fortsatte i faderns yrke och blev finsnickare vid sidan av jordbruket. Man beräknar att det tillverkades möbler i Svalefjäll under cirka 70 år. Även Anders Gustavs maka, Johanna, hade sin hantverksnisch. Hon tillverkade vävskedar av hassel för avsalu.
Anders Gustav Blomqvist gjorde även klaffbyråer som alla blev signerade och numrerade. Den sista klaffbyrån som tillverkades i familjen hade nummer 441. Möbler från finsnickarna i Svalefjäll kallades förr Svalefjällare.
I Dimbobygden årgång 1978 finns en artikel om finsnickarfamiljen Blomqvist i Svalefjäll av Barbro Jesperson och Axel Andersson..

Sonen Karl Blomqvist, 1859- 1928, var en duktig instrumentmakare. Det uppskattas att Karl gjort minst 500 gitarrer men även fioler.
Mer info om Karl Blomqvist finns på www.gammelgura.se, Facebooksidan: Gitarrtillverkaren Karl Blomqvist .

Museikod

DSM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

N73

Förvärvsomständighet

Ödbogården Tidaholm

Inskrivet av

Anna Dagman

Inskrivet datum

2020-08-19

Material 1

Trä

Källhänvisning

“DSM N73 - Skänkskåp,” Daretorpsbygdens intresseförening, hämtad 21 juni 2021, https://dbi.kulturhotell.se/items/show/596.